TUDJA MILYEN BORT ISZIK?  EREDETMEGJELÖLÉS A CIMKÉN-OEM, OFJ, FN 

A böjti időszakot követően Húsvétkor – is – több családban bontottak egy üveg „jó” bort. Figyel arra, amikor az üzletben bort választ, hogy milyen jelzés szerepel a bor cimkéjén és mit jelent? Ha választunk, érdemes ezekkel a jelzésekkel tisztában lenni, hogy ár-érték arányban és minőség szempontjából a legjobb bort válasszuk az ünnepi asztalra és a hétköznapokban is. Kötelezően feltüntetendő jelölés ugyanis a címkéken a bor eredetvédelmi kategóriája, ami 3 féle lehet: OEM, OFJ és FN. Ez a bor minőségéről sokat elárul! 

OEM- oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor 

 
Ennél a kategóriánál a bornak a címkén meghatározott földrajzi területről kell teljes egészében, 100%-ban származnia. Jelenleg hazánkban 33  oltalom alatt álló földrajzi megjelölés létezik, pl: Badacsony, Balaton, Eger, Etyek-Buda, Nagy-Somlói,Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala. Ez a korábbi minőségi és eredetvédett borok megjelölésére szolgál, röviden úgy írhatnánk le, hogy ezek a védett eredetű minőségi borok. A legfőbb kitétel, hogy a természetes alkoholtartalomnak el kell érni a 9%-ot, a savtartalomnak pedig a 3,5 g/liter értéket, s a bor kizárólag Vitis Vinifera -ból, tehát a hagyományos európai borszőlőből kell készülnie, valamint a terméshozam nem haladhatja meg a hektáronkénti 100 hektolitert. 

– OFJ – oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor 
Itt szintén fontos a földrajzi megjelölés, de ennél a kategóriánál a bor minimum 85%-a kell, hogy megjelölt földrajzi területről származzon és a bor Vitis Vinifera-ból, illetve annak egyéb Vitis nemzetségéből származó házasításából kell készülnie. Az alkoholtartalom minimálisan 8%, a savtartalom minimum 3,5g/liter, illetve a terméshozam maximálisan 120 hektoliter lehet hektáronként. Ez a kategória a tájborokat fedi le. Az OFJ földrajzi kategóriái a következők: Felső-magyarországi, Nyugat-dunántúli, Alföldi, Balatonmelléki, Tisza melléki, Tisza völgyi, Zempléni, Dél-alföldi, Dél-dunántúli, Duna melléki, Dunántúli, Duna-Tisza közi, Észak-dunántúli. 

-FN -földrajzi jelzés nélküli bor 
Ezek a borok az ország bármely szőlőterületéről, szabályos ültetvényéről, fajtamegkötés és hozamkorlát nélkül előállíthatóak. Az alkoholtartalma el kell, hogy érje a 7,5%-ot, (amit aztán a törvényben engedett módon 1,5 %-al cukorral javítani lehet), a savtartalma a literenkénti 3,5 grammot. Bizonyos feltételek mellett a pincészet neve, márkanév, a fajta és az évjárat is feltüntethető az FN boroknál is, de a földrajzi megjelölés nem. Ez a kategória vonatkozik a korábbi asztali bor megjelölésre. 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az ügyvédi iroda a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.    Kép forrása: canva.com

+3670 363 0453

Cím: 8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.

 
 

Email kapcsolat@drgaiderne.com

Irodám
8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.
Ügyfélfogadás

Csak előre egyeztetett időpontban

Elérhetőségeim

Tel: +3670 363 0453

Email: Kapcsolat@drgaiderne.com

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Vármegyei Kamarába Ü.10/2007. lajstromszámmal bejegyzett, és 36060375 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara (https://mük.hu/ )által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza

Scroll to Top