HOGY MEHETÜNK SZABADSÁGRA? 

A VÁRVA VÁRT SZABADSÁG 

A szabadságolási időszak közepén járunk. Minden munkavállaló várja a nyarat, amikor a legtöbben a hosszabb szabadságukat tölthetik. De milyen beleszólása van a munkavállalónak abba, hogy mikor mehet szabadságra? Csak a munkáltató döntésén múlik mikor engedi el az alkalmazottját szabadságra?  

FŐ SZABÁLY 

A szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki. Tehát a munkáltatónak midig meg kell hallgatnia a munkavállaló kérését, mikor szeretne szabadságra menni és ez alapján dönt a szabadság kiadásáról. 

ÉVENTE HÉT MUNKANAP 

A munkáltató évente hét munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállaló kötelezettsége, hogy erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt bejelentse a munkáltatónak. A munkaviszony első három hónapjára ez a szabály nem vonatkozik. 

A MUNKÁLTATÓ KÖTELEZETTSÉGE-14 EGYBEFÜGGŐ NAP 

A szabadságot – fő szabály szerint – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A 14 napba a szabadságként kiadott napon túl – a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap figyelembe vehető. A felek a szabadság ettől eltérő kiadásában megállapodhatnak. 

A KÖZLÉS IDŐPONTJA 

 
A szabadság kiadásának időpontját a munkáltató a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni köteles. 

Kép forrás:canva.com

+3670 363 0453

Cím: 8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.

 
 

Email kapcsolat@drgaiderne.com

Irodám
8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.
Ügyfélfogadás

Csak előre egyeztetett időpontban

Elérhetőségeim

Tel: +3670 363 0453

Email: Kapcsolat@drgaiderne.com

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Vármegyei Kamarába Ü.10/2007. lajstromszámmal bejegyzett, és 36060375 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara (https://mük.hu/ )által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza

Scroll to Top