Hatalom-Önhatalom-Tilos Önhatalom-Önbíráskodás? 

Önhatalmúlag fellépni 

Hol merülhet fel? 

Tilos Önhatalom 

Az önhatalom és tilos önhatalom fogalma a birtoklásnál merülhet fel. 

A birtokost birtokvédelem illeti ugyanis meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják, tehát más tilos önhatalmat gyakorol. 

A birtokost a birtokvédelem mindenkivel szemben megilleti, annak kivételével, akitől a birtokot tilos önhatalommal szerezte meg. 

Önhatalom 

A tilos önhatalom ellen a birtokos léphet fel önhatalommal. Azonban ez csak a birtok megvédéséhez szükséges mértékben történhet.  Az elveszett birtok visszaszerzése érdekében pedig önhatalommal kizárólag akkor lehet fellépni, ha a más birtokvédelmi eszköz igénybevételével járó időveszteség a birtokvédelmet meghiúsítaná. 

Vigyázat! 

Az önhatalom gyakorlása és az önbíráskodás között vékony a mezsgye. Önbíráskodást követ el, aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A cselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.  

 A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az ügyvédi iroda a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja. 

+3670 363 0453

Cím: 8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.

 
 

Email kapcsolat@drgaiderne.com

Irodám
8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.
Ügyfélfogadás

Csak előre egyeztetett időpontban

Elérhetőségeim

Tel: +3670 363 0453

Email: Kapcsolat@drgaiderne.com

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Vármegyei Kamarába Ü.10/2007. lajstromszámmal bejegyzett, és 36060375 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara (https://mük.hu/ )által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza

Scroll to Top