MÉG MINDIG A BŰVÖS 10 HEKTÁRRÓL …

10 HA ALATT SZABADON LEHET FÖLDET VÁSÁROLNI? 

Korábban írtunk már arról, hogy 2023. július 1-t követően az elővásárlástól mentes annak a személynek a termőföldvásárlása, aki az adásvétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 kilométer távolságra levő közigazgatási határú településen legalább három éve életvitelszerű lakáshasználat helyével vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkező földműves és a termőföld megszerzése az adott szerzését megelőzően megszerzett föld területével együtt összesen 10  hektár területnagyságot meg nem haladó további föld megszerzésére irányul. 

2023.09.06-tól az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, a veszélyhelyzet ideje alatt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény fenti rendelkezéseit csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet vonatkozásában lehet alkalmazni. 

KÉRDÉSEK 

Még mindig sok kérdés érkezik ezzel kapcsolatban. 

Alapvető feltétel, hogy a fenti szabály szerint csak olyan személy vásárolhat elővásárlási jogtól mentesen, tehát kifüggesztés nélkül bármekkora termőföld területet, aki földművesnek minősül. Ha egy magánszemély szeretne 2000 m2-es zártkertet vásárolni és nem minősül földművesnek, rá ugyanúgy vonatkoznak az általános szabályok, a szerződést ki kell függeszteni!  

Ki lehet földműves? Pl. Aki külön jogszabály által megjelölt megfelelő szakmai végzettségek valamelyikével rendelkezik   vagy meghatározott ideje igazolt módon van bevétele mezőgazdasági tevékenységből. 

A maximum 10 Ha-t úgy  kell számítani, hogy sem most, sem a korábbiakban sem volt több termőföld összesen a tulajdonában, mint 10 hektár (ideszámolva a most megszerzendő föld területét is). Csak olyan földműves vásárolhat ily módon, aki az adásvétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 kilométer távolságra levő közigazgatási határú településen legalább három éve életvitelszerű lakáshasználat helyével vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkezik. A távolságot tehát nem légvonalban kell számolni:) 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az ügyvédi iroda a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.  

+3670 363 0453

Cím: 8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.

 
 

Email kapcsolat@drgaiderne.com

Irodám
8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.
Ügyfélfogadás

Csak előre egyeztetett időpontban

Elérhetőségeim

Tel: +3670 363 0453

Email: Kapcsolat@drgaiderne.com

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Vármegyei Kamarába Ü.10/2007. lajstromszámmal bejegyzett, és 36060375 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara (https://mük.hu/ )által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza

Scroll to Top