DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG-DIGITÁLIS TÉR-DIGITÁLIS AZONOSÍTÓ 

#ügyvéd #ügyvédzalaegerszeg #ügyvédzala #onlineügyintézés 

ÚJ FOGALMAK 

Sokan nem szeretnének megbarátkozni azzal, hogy a mindennapi hivatalos ügyek intézése során a személyes jelenlét egyre inkább háttérbe szorul, de a jogalkotás gőzerővel dolgozik ezen. Úgyhogy jobb előbb, mint később megbarátkozni az új fogalmakkal. Ezentúl nem “csak” állampolgárok, digitális állampolgárok leszünk. 

2024.07.01. 

2024. július 1-től módosul Magyarország Alaptörvénye, alapelvi szinten került megfogalmazásra, hogy Magyarországon az ügyek digitális intézése elsőbbséget élvez, amelyhez az állam törvényben meghatározottak szerint mindenki számára egyedi digitális azonosítót biztosít.  Folyamatosan lépnek hatályba a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól a 2023. évi CIII. Törvény (Dáptv) egyes rendelkezései. 

Ezentúl tehát nem csak állampolgárok, digitális állampolgárok leszünk! 

DIGITÁLIS TÉR-DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁRSÁG 

A digitális tér az állami, társadalmi és gazdasági interakciók személyes jelenlétet mellőző, elektronikus úton történő megvalósításának környezete. 

Az új törvény emellett a digitális állampolgárság fogalmát használja, mely szerint állampolgároknak joguk van digitális szolgáltatásokat igénybe venni és digitálisan intézni a hivatalos ügyeiket.  Az Állam széles körben biztosítja a digitális szolgáltatások elérését, az azonosítást a digitális aláírást, elektronikus kommunikációt és dokumentumkezelést, online fizetési rendszer működését. Alapvetően a digitális ügyintézés fő tere a mobiltelefon és egyéb hordozható, digitális adatkapcsolat létesítésére alkalmas eszköz lesz. A személyazonosság igazolása, az állam felé fennálló fizetési kötelezettségek teljesítése és az elektronikus aláírás is elvégezhető lesz egy mobilalkalmazás segítségével. 

DIGITÁLIS ÁLLAMPOLGÁR AZONOSÍTÓ 

digitális állampolgár azonosító egy matematikai módszerrel képzett azonosító, amely egyedi és tartós azonosítóként egyértelműen azonosítja a polgárt a digitális térben. A digitális szolgáltatások elsődlegesen a digitális állampolgárság keretalkalmazáson keresztül érhetők majd el. 

 
Lehet róla vitatkozni, hogy a digitalizáció mennyire jó vagy rossz és a személyes interakciók hiánya hosszú távon hasznos-e, de úgy tűnik hamarosan a mindennapi ügyintézés színtere a digitális tér lesz.  

A bevezetésre kerülő új fogalmakkal és az ügyintézés menetével még sokat fogunk foglalkozni. 

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az ügyvédi iroda a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.   

FOTÓ:canva.com 

+3670 363 0453

Cím: 8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.

 
 

Email kapcsolat@drgaiderne.com

Irodám
8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.
Ügyfélfogadás

Csak előre egyeztetett időpontban

Elérhetőségeim

Tel: +3670 363 0453

Email: Kapcsolat@drgaiderne.com

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Vármegyei Kamarába Ü.10/2007. lajstromszámmal bejegyzett, és 36060375 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara (https://mük.hu/ )által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza

Scroll to Top