TÖBB PÉNZ MARAD A ZSEBBEN

JÖVEDELEMLETILTÁS 

A végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérő követelését az adós munkabéréből is be lehet hajtani. A letiltás során a “nettó” összeget kell figyelembe venni. 

MENNYIT LEHET TILTANI? 

A munkabérből általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen  50%-ot lehet levonni. 

AMI VÁLTOZOTT 

A növekvő infláció és megélhetési költségek a jogalkotót is lépésre ösztönözték és emelkedett a munkabér összege, amely nem vonható végrehajtás alá, nőtt a letiltástól mentes összeg. 

A levonás során 2023.01.01-től mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer Ft-ot. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén. Korábban az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege volt a mentes a letiltás alól. (2022-ben 28.500 Ft)  

Ha az adós több munkáltatótól kap munkabért, a mentesség őt abból a munkabérből illeti meg, amelyet elsőként tiltottak le. Amennyiben ugyanattól a munkáltatótól egyidejűleg több jogcímen kap munkabért, ezeket a mentesség szempontjából összevontan kell figyelembe venni. 

KORLÁTOZÁS NÉLKÜL 

2023.01.01-től a levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200 ezer Ft-ot. Ez az összeg korábban az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszöröse (142.500 Ft 2022-ben), tehát jóval alacsonyabb volt. 

Jó hír, hogy az adósoknak a jogszabály módosítás után tehát több pénz marad a zsebében. 

 
A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az ügyvédi iroda a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.  

+3670 363 0453

Cím: 8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.

 
 

Email kapcsolat@drgaiderne.com

Irodám
8900 Zalaegerszeg Batthyány u.3-7.III.13.
Ügyfélfogadás

Csak előre egyeztetett időpontban

Elérhetőségeim

Tel: +3670 363 0453

Email: Kapcsolat@drgaiderne.com

Ezt a honlapot dr. Gaiderné dr. Gáspár Éva, a Zala Vármegyei Kamarába Ü.10/2007. lajstromszámmal bejegyzett, és 36060375 kamarai azonosító számon nyilvántartott ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatók. Az ügyvédi honlap tartalmára és megjelenésére vonatkozó rendelkezéseket a Magyar Ügyvédi Kamara (https://mük.hu/ )által megalkotott, az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló szabályzat tartalmazza

Scroll to Top